Piyano Çalmak Zor Mu
- Gönderen Kerem Özütemiz
- Kategoriler Blog
- Tarih
Yazı Konu Başlıkları
TogglePiyano bildiğiniz üzere oldukça asil ve sesi bizleri büyüleyen bir enstrüman. Daha önce dramatik film sahnelerinde gördüğünüzde ya da herhangi bir filmin jenerik müziği olarak duyduğunuzda “Ya keşke bende çalabilseydim dediğiniz oldu mu?“
Belki çocukluk hayaliniz belki de son zamanlarda piyano öğrenmek ilginizi çekiyor olabilir. İnternette bir konu hakkında araştırma yaptığınız zaman onlarca yazı göreceksiniz. Peki bu bilgilerin hangisi doğru?
Söz Konusu Sanat İzmir Piyano Kursu öğretmenlerimizin yardımı ile hazırladığımız bu yazımızda sizlere “piyano çalmak zor mu?” konusunda bilgiler aktaracağız.
“Piyano çalmak zor mu?” konulu yazımızın içerisinde bulabileceğiniz konu başlıkları şu şekildedir;
- Piyano öğrenme sürecinde ilk aşamada sizi bekleyenler
- Piyano öğrenirken mutlaka dikkat edilmesi gerekenler
- Kendinize ait bir piyano çalışma programı hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiği
- Piyano öğrenmenin kolay yolları
Piyano Çalmak Zor Mu? | İlk Aşamada Öğrenilmesi Gereken Kavramlar
Eğer piyano çalmaya sıfırdan başlayacaksınız temel müzik eğitimi almanız gerekmekte.
Bu bilgiler müziği daha iyi anlamanıza yardımcı olacağı gibi müziğin de dilinden konuşmanızı sağlayacaktır.
Temel müzik eğitimi herhangi bir enstrüman dersi alan kişilere dersler içerisinde verilen bilgilerden oluşur.
Aslında bu bilgileri ilkokul ve lise yıllarından hatırlıyor olabilirsiniz.
Bu konular şu başlıkları içermektedir;
- Nota bilgisi
- Piyano üzerindeki notaların yerleşimi
- Sol ve Fa anahtarının okunması
- Çeşitli ritim kalıpları
- Ölçü kavramları
Gibi onlarca başlıktan oluşmaktadır. Burada gördüğünüz konu başlıkları bir anda sizlere anlatılmaz.
O haftanın konusu ne ise önce onunla ilgili bir genel bilgi aktarılır daha sonrasında ise bir parça ya da etüt üzerinde pratiği sağlanır. Ardından ise eve verilecek çeşitli ödevler ile öğrenmenin kalıcılığı amaçlanır.
Piyano Çalmak İçin Nota Bilmek Gerekli Mi?
Piyano çalmak zor mu konusunda kişileri en çok korkutan konu nota bilgisi. Bu konuya sanki alerjimiz varmış gibi çekiniyoruz ancak olay hiç de öyle değil. Gelin detaylarına bakalım.
Öncelikle “piyano çalmak için nota bilgisi gerekli mi?” konusuna değinelim.
Az öncede dediğimiz gibi nota müziğin dili ve öğrenmesi de çok zor değil. Hatta doğru metotlar ile daha da rahat öğrenebilirsiniz.
Nota bilgisi olmadan piyano çalmak, bir videoda parmak hareketlerini ezberlemek ya da kulaktan ezgileri biraz çıkararak bir şeyler yapmak demek aslında.
Şöyle düşünün;
- Elimizde bir kitap var. Çok güzel bir roman. Bu bizim çalacağımız müzik eseri.
- Bir de bu kitabı içerisinde yazılar, kelimeler, cümleler var. Bunlarda bizim notalarımız.
- Eğer el hareketlerini ezberleyerek bir şey çalmak isterseniz bu kitabı harfi harfine ezberlemeniz anlamına gelir. Çok mantıklı bir olay değil bu.
- Ancak sayfaları okumak, sindirmek, notalara bakıp çalmaktır. Böylelikle beynimizi daha az yorarak daha kaliteli sonuçlar elde edebiliriz.
- Ve az önce örneğini verdiğimiz bu durum sadece 1 kitap için geçerli. Bunun gibi kaç tane kitabı aklımızda tutabiliriz?
Kulaktan çalmak kişiden kişiye göre değişen bir kavramdır. Çalacağımız parçaları kulaktan her zaman çıkaramayız. Bu kişiden kişiye göre de değişen bir konudur.
Müzik kulağı zaman içerisinde geliştirilebilir evet ancak bir parçayı duyduğumuz gibi çıkarmak için perfect pitch yani absolut kulak dediğimiz bir yeteneğe sahip olmamız gerekir. Bu da çok ama çok az insanın sahip olduğu özel bir durumdur.
Piyano Çalmak Zor mu? | Piyano Öğrenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
“Piyano çalmak zor mu?” konusunda şimdi aktaracağımız bilgiler ise piyano öğrenme sürecinin daha verimli olabilmesi adına dikkat etmeniz gereken konulardan oluşuyor.
Bu konular genel piyano çalımından tutunda, oturuş pozisyonuna, ellerin hareketine, parça ve etüt çalımında dikkat edilmesi gereken başlıkları içeriyor.
1-) Doğru Duruş Piyanoda Rahat Etmenizi Sağlar
Konforlu ve rahat bir çalım için piyanoyu merkezleyip oturmanız gerekir. Omuz ve el bileklerinin doğru durması, kendinizi kasmadan çalabilmenize yardımcı olacaktır.
Çalarken boyun ve omuzlarınızı çok eğmemeli, ellerinizi kasmamalısınız.
İlk aşamada dik durmaya çalışmak sizlere değişik hissettirebilir ancak hem kendi sağlığınız açısından hem de enstrümanı daha rahat çalabilmek açısından oldukça önemmlidir.
2-) Ezbere Değil Notalara Bakarak Çalmak
Kısa hatta uzun müzik cümlelerini ezberleyebilirsiniz ancak bu bilgi kalıcı olmayacaktır.
Küçükken okulda ezberlediğiniz bilgileri düşünün. Kaçını ne kadar hatırlayabiliyorsunuz?
Piyano çalarken bir yandan notalara bakmak diğer yandan ellerimizi izlememiz gerekir. Zaman içerisinde çalıştıkça ellerimize daha az bakacağız.
Ancak ilk aşamada göz tembelliğinin oluşmaması adına notalara bakmalı, onları okumalı ve ardından piyanoda çalmamız gerekir. İlk aşamalarda bu çalışmaları yavaş yapmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Zaten kendinizi geliştirmek için hevesliyseniz kısa bir sürede bu çalışmalar sonucunda hızlanacaksınız.
3-) Parmaklarımızı Doğru Yerleştirmek
Bilek ve parmaklarımız yanlış pozisyondaysa ya da kendimizi kasıyorsak piyanoda yapabileceklerimiz çok sınırlı olacaktır.
Yapacağınız ilk çalışmalarda bunların olması gayet normal, yeni bir şey öğreniyorsunuz.
Ancak zaman içerisinde öğretmeninizi de yardımı ile ellerinizi rahatlatmalı ve çalışmalarınızı buna dikkat ederek yapmanız gerekmektedir.
İzlediğiniz videoları gözünüzün önüne getirin. Çalan kişinin parmakları pamuk gibi görünmüyor mu? Yaptığı hareketler çok akıcı ve doğal durmuyor mu? Bunları sizde yapabilirsiniz.
4-) Sabırlı Olmak
Enstrüman öğrenmek için sahip olmanız gereken temel özelliklerden birisi de sabır. “Piyano çalmak zor mu?” İnanın değil ama bu piyano öğrenme sürecinde sabırlı olmak gerekiyor.
Kimi zaman çok hızlı ilerleyeceksiniz kimi zaman işler biraz karışık hale gelecek. Ama düzenli çalıştığınız taktirde bir eseri çalmanın tadını aldığınız zaman her şey çok keyifli gelecek.
5-) Disiplinli Olmak
Piyano öğrenme süreci düzenli zaman ister. Genel yaşantınızın içerisinde ona ayrı bir zaman ayırmalısınız.
Piyano başına 5 dakika geçipte elde edebileceğiniz başarı maalesef çok kısıtlı olacaktır.
Sistematik bir şekilde ilerlemeniz gerekir.
Nasıl ki spor salonuna gidince istediğimiz vücuda bir anda sahip olamıyoruz piyano içinde düzenli çalışmalara vakit ayırmamız gerekecektir.
6-) Etüt ve Parça Çalışmak
Amacınızın kısa sürede parça öğrenmek olduğunu biliyoruz. Bunu yapabilmek içinse şunlara dikkat etmek gerekiyor;
- Herhangi bir teknik ile ilk defa parça içerisinde karşılaşırsınız bu size boğucu hissettirecektir.
- Bu nedenle öncelikle teknikleri etütlerle çalışmak ve hazırlanmak ardından bu etütlerde öğrendiğiniz teknikleri buna uygun parçalarla çalışıp pekiştirmek önemlidir.
Piyano öğrenme sürecinde %30 parça çalımı %70 teknik etüt çalımına odaklanabiliriz. Kabaca bir tabir, kişiden kişiye göre de illa ki değişiklik gösterecektir ancak burada amacımız daha sağlıklı ilerleyebilemenize destek olmak.
Bu şekilde çalışmalarınızı kendinize göre bölebilir ve daha çok keyif alarak çalışmalarınızı yapabilirsiniz.
İzmir piyano kursu sayfasına ulaşmak için bu bağlantıya tıklayabilirsin. Keyifli çalışmalar.
Şunları da sevebilirsiniz
Enstrüman Çalmak için Müzik Teorisi Gerekli mi? Kapsamlı Bir İnceleme Müzik dünyasına adım atan herkesin aklında muhtemelen bu soru vardır: Enstrüman çalmak için müzik teorisi gerekli mi? Bu soru, müzik yolculuğuna yeni başlayanlar için olduğu kadar, deneyimli müzisyenler için de …
Sıfırdan Enstrüman Öğrenmek: Müzikal Yolculuğunuza Başlama Rehberi Sıfırdan Enstrüman Öğrenmenin Mümkün Olduğunu Keşfedin Sıfırdan enstrüman öğrenilir mi sorusu, müzik dünyasına adım atmak isteyen birçok kişinin aklını kurcalar. İyi haber şu ki, evet, sıfırdan enstrüman öğrenmek mümkündür! Herkes bir zamanlar başlangıç …
Gitarda Parmak Egzersizleri: Müzikal Ustalığın Anahtarı Parmak Egzersizlerinin Önemi Gitar çalmak, sadece melodileri seslendirmekten ibaret değildir. Gerçek bir gitar virtüözü olmak için, parmakların çevikliği ve gücü hayati önem taşır. Peki, gitarda parmak egzersizleri neden yapılır? Bu soru, gitar eğitiminin temelini …