Müzik Kulağı Geliştirme | Evde Müzik Kulağı Geliştirme Çalışmaları
- Gönderen Kerem Özütemiz
- Kategoriler Blog
- Tarih
Yazı Konu Başlıkları
ToggleMüzik kulağı geliştirme, hangi aşamada olursanız olun; ister müziğe yeni başlayın isterseniz belirli bir seviyede yol almış olun, mutlaka üzerine eğilmeniz gereken bir çalışmadır.
Müzik kulağını geliştirmek, seviyenize bağlı olarak değişkenlik gösterse de işin özünde kısa bir süreç değildir. Sesleri iyi duymak, aralıkları anlamak, akorların az da olsa formları hakkında yorum yapabilecek seviyeye gelmek uzun zaman alan, emek isteyen çalışma disiplini ister.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda müzik kulağını geliştirme hakkında nereden başlayabileceğiniz konusunda bilgiler vereceğiz. Bu bilgileri düzenli tekrar etmeniz, her gün üzerine koyarak ilerlemeniz sonucunda iyi bir seviyede müzik kulağınız olacaktır.
Müzik Kulağını Geliştirme Yolları | Nasıl Çalışmalar Yapılmalı
Bir kişide müzik kulağının varlığı genel anlamda bir parçayı rahatça çalabileceği ya da okuyabileceği anlamına gelmez. Müzik kulağının gelişimi kadar önemli olan bir diğer konu ritmik algıdır.
Müzik, ritimle iç içe ilerler. Belirli kalıplar içerisinde çalınan müzikal cümleleri algılamak, sadece sesleri çözümlemeyi değil aynı zamanda bu melodideki seslerin sürelerini saymayı gerektirir.
Müzik Kulağı Nasıl Geliştirilir | Temel Nota ve Ritim Çalışmaları
Müzik kulağını geliştirmek için temelde notalar ve ritimlerle başlamak önemlidir. Müziği bir nevi matematik olarak düşünmek ve farklı hızlarda metronom kullanarak ritim çalışmaları yapmak bu sürecin bir parçasıdır. Örneğin, farklı bpm (beats per minute) değerlerinde ritim saymak, kulağınızı müziğin temposuna alıştırır.
- Öncelikle temel ritim kalıplarını öğrenin.
- Nota değerlerini ve sürelerini öğrenin
- Parça ölçüsünün ne anlama geldiğini ve nasıl sayacağınız öğrenin.
Örneğin;
Portede donanım kısmında 4/4 ya da farklı ölçüler yazdığını görmüş olabilirsiniz. 4/4 üzerinden örnek veriyoruz çünkü buna aynı zamanda “common time signature” adı da verilir. Yani genel olarak dinlediğiniz müziklerin çoğu 4/4 üzerine kuruludur. Bu nedenle kulağımız buna alışkındır.
Ancak her ne kadar 4/4 ü anlasak da saymayı bilmemiz gerekli. Bunun mantığını kavradıktan sonra formalarını çalışmamız gerekli. Genel olarak 1/4, 2/4, 3/4, 4/4, 6/8, 9/8 gibi kavramları kısa sürede öğrenebilirsiniz.
Ama bunlar dışında asıl sizi zorlayacak (genellikle prograsif olarak tabir edilen müzik türlerinde kullnılan) time signature formları vardır. Bunlara Odd Time Signature adı verilir. Yani garip ölçüler.
13/8, 17/8, 25/16 gibi formaları anlamak daha güçtür. Bu konuda kendinizi ne kadar iyi geliştirirseniz ritim altyapınız o kadar sağlam olur.
Müzik kulağını geliştirme yollarından ilki saymayı bilmekten geçer.
Müzik Kulağını Geliştirme Yolları | Şarkı Notalarını Tahmin Edin
Notaları tahmin edin ifadesi aslında yanlış. Bunun yerine bu notaları sesli bir şekilde ya da eğer enstrüman çalıyorsanız enstrüman üzerinde bulmayı deneyin.
Bunu yapmak ilk aşamada size oldukça zor gelecektir. Nedeni de aslında şu, tüm melodiyi aklınızda tutmaya çalışmak.
- Melodi hafızası zaman içerisinde gelişir. Bu noktada yapmanız gereken çalışma aslında dinlediğiniz şarkıları parçalara bölmektir.
- Parçanın 20 saniyelik bir solosu varsa hepsini bir anda dinleyip çıkarmayı denemeyin çünkü bunun ortaya çıkma ihtimali çok düşük.
- Parça içerisindeki cümle yapılarını, esleri iyice dinleyin. Melodiler aslında birer soru ve cevap mantığında ilerler. İlk 3 saniye bir figür çalınır, belki biraz beklenir belki o kısımda es verilir ya da son nota uzatılır, sonrasında yeni bir cümleye geçilir
- İlk aşamada cümle geçişlerini fark etmeye çalışın.
- Ardından bu cümleleri gitarda bulmayı deneyin. Şu aşamada işiniz aslında çok daha kolay. Bulmanız gereken sadece ilk birkaç nota.
- Ardından diğer cümleye geçin ve bu şekilde ilerleyin.
- Ya da parçaların vokal melodilerini enstrümana aktarabilirsiniz. İlla her parçada solo olacak diye bir durum yok. Duyabildiğiniz her sesi enstrümana aktarabilirsiniz.
Müzik Kulağı Geliştirmek İçin Öneriler | Gam Çalışmaları Nasıl Yapılır?
Aslında herhangi bir ezgiyi enstrümanda çıkarabilmek için gam bilgisine ihtiyacınız yok. Bu açık ve nettir! Bunu şu yüzden söylüyoruz;
- Hiç enstrüman çalmayı bilmeyen biri bile duyduğu melodiyi çıkarabilir.
Ee bu kişi enstrüman çalmayı bilmiyor. Gamların ne olduğu konusunda da doğal olarak en ufak bir fikri yok! Peki bu nasıl oluyor?
İşin püf noktası dinlemek. Daha doğrusu dinlemek ile duymak arasındaki farkı anlamak gerekli. Müzik kulağını geliştirmek mi istiyorsunuz?
Dinlediğiniz müzikteki sesleri düşünün. Sizce bu sesler gitar için örnek verecek olursa hangi telde gerçekleşiyor olabilir? Kalın mı yoksa tiz sesler mi algılıyorsunuz?
Dolayısı ile bir parça çıkarabilmek için çok engin mzüik bilgisine ihtiyacınız yok. Ancak bunu notaya dökmek istersiniz tabi de temel müzik eğitimi konusunda bilgi almalısınız.
Peki gam bilirseniz ne olur?
Öncelikle gam ya da dizi ne demek bunu bilmek gerekli. Gam, belirli bir kural içerisinde oluşan ses topluluğudur.
Örnek vermek gerekirse; majör gam, minör gam, kromatik gam, pentatonik gam, hexatonik gam, diminished, half diminished, altered, akebono gibi gibi onlarca farklı gam türü var. Her birinin kullanım amacı birbirinden farklı.
Bulunduğunuz coğrafyaya göre de değişiklik gösterir. O kültüre ait etnik değerler taşır.
Tüm gamları bilebilir miyiz? Elbette hayır, tüm gamlar hakkında az da olsa fikir yürütebiliriz belki ancak her biri üzerinde ustalaşmak için ciddi çalışmalar yapmak gerekir.
Gam bilgisinin müzik kulağını geliştirmek ve parça çıkarma açısından avantajı şurada devreye girer. Diyelim ki parçanın solosundan bir kaç nota yakaladınız, üzerine çaldığınızda doğru tınlıyor. Buradan parçanın karar sesine gidebilir ve
- Aa evet bu parça mi minör gamında şu seslerden oluşur o zaman ben diğer sesleri bu belirli notalarda aramalıyım.
Derseniz patlama ihtimaliniz var. Gamlar evet belirli seslerde oluşur doğrudur ancak illa bu sesler kullanılacak diye bir durum da yok.
- Ton dışından, yani o gama ait olmayan geçici sesler girip çıkabilir.
- Parça içerisinde ton değişebilir.
Kısacası gam bilmek, gam çalışmaları yapmak, çaldığınız sesleri dinlemek (en önemlisi) parça hakkında hızlı reaksiyon göstermenize yardımcı olur.
Ancak siz çaldığınız sesleri dinlemiyorsanız isterseniz tüm gamları sabah akşam çalışın, ne çaldığınızın farkında olmadığınız için en basit melodileri çıkarırken bile zorlanırsınız.
Gam çalışmaları yaparken en en önemli konu, çaldığınız çalışmayı dinlemektir. İçindeki seslere odaklanın, seslerin arasındaki uzaklıklara ilişkilere odaklanın.
Bu maddeyi detaylı bir şekilde açıklamak istedik çünkü internette bununla alakalı çok yanlış bilgiler dolanıyor. Gözünüz korkmasın, müzik kuılağını geliştirmek evet emek isteyen bir konu ama canınızı sıkmanıza neden olacak bir yapısı yok.
Müzik Kulağını Hızlıca Geliştirmek | Disiplinli Çalışma
Sesleri tanımak, aralıkları anlamak bir süreç gerektirir. Bir konu da kendinizi geliştirmek istiyorsanız düzenli olarak vakit ayırmanız gerekli.
10.000 saat kuralını duymuşsunuzdur. Hobi olarak bu işle ilgileniyor olsanız bile 10.000 yerine 30 saat çalışmanız bile fark yaratır. Sürece güvenin, çalışmalarınızı buna göre gerçekleştirin.
Müzik bir yarış değil. Herkesin algısı ve seviyesi birbirinden farklı. Üzerine düştüğünüz taktirde emin olun ki çok güzel sonuçlar alacaksınız.
Kendi Başıma Müzik Kulağımı Nasıl Geliştiririm?
Az da olsa müzik kulağınız varsa yukarıda bahsetmiş olduğumuz parçanın içindeki sesleri gerek vokal yolu ile gerekse enstrüman yolu ile bulmayı deneyebilirsiniz.
Ancak bu noktada şu çok önemli! Gerçekten doğru mu yapıyorsunuz? Doğru seslere bastığınızdan eminseniz, parça ile eş tınlıyorsa evet belirli bir seviyede müzik kulağınız vardır.
Ancak bir de ne yaptığını hiç bilmeyen, yaptıklarının doğruluğundan emin olmayan kişiler var. İşte bu noktada profesyonel yardım almanız gerekmektedir. Herkes her işi bilemez. Bunun için ömür adanıyor. Dolayısı ile alanında uzman kişilerin size yol göstermesine izin verin.
Müzik kulağı geliştirme yazımızın sonuna geldik. Şimdi sık sorulan sorulara yer verelim.
Müzik Kulağı Geliştirme Yollar Sık Sorulan Sorular
Müzik kulağı geliştirme yolları ile ilgili sık sorulan soruları aşağıda bulabilirsiniz.
Hem evet hem de hayır. Bu kişinin istikararına ve çalışmasına bağlı değişir.
Müzik kulağı zayıf ancak çok istekli kişiler emin olun ki belirli bir seviyeye gelebilirler.
Yazımızda da bahsettiğimiz gibi bu bir süreç ve müzik kulağı geliştirmek emek ister.
Bir şeye maruz kaldığınızda ister istemez o alanda bilgiler edinir, gelişime açık olursunuz.
Bol mzüik dinleyin, tona uygun şarkı söyleme çalışın, bir enstrüman eğitimine katılın.
Bunlar müzik kulağını geliştirmenize yardımcı olacak davranışlardır.
Absolut kulak çok ama çok nadir bir durumdur. Absolut kişiler duyduğu en karmaşık sesleri vokal yolu ile ya da enstrüman ile çalmaya gerek kalmadan direkt size sayabilirler.
Sesler onların zihninde çok farklı kodlanmıştır. Doğuştan gelen çok ama çok nadir bir yetenektir.
Birçok sitede okusanız büyük ihtimalle herkesin kulağı gelişebilir gibbi basit cümleler duyacaksınız.
Müzik kulağı bir yetenektir. Aynı kiminin sayısala kiminin sözele, kiminin görsel hafızaya yeteneği olması gibi.
Sonradan çalışma ile (emek ve disiplin ile) gelişebilir. Ancak her zaman için limitler vardır. Bu limitler kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Bu limitleri aşmak için istekli olmalısınız.
Söyleyemez. Parçanın hangi notalar arasında gezindiğini, vokal yolu ile mırıldanmak için belirli seviyede bir kulağa ihtiyaç vardır.
Müzik kulağını geliştirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İzmir şan kursu öğretmenlerimiz bu konuda tüm desteği sizlere sağlayacaktır.
Şunları da sevebilirsiniz
Enstrüman Çalmak için Müzik Teorisi Gerekli mi? Kapsamlı Bir İnceleme Müzik dünyasına adım atan herkesin aklında muhtemelen bu soru vardır: Enstrüman çalmak için müzik teorisi gerekli mi? Bu soru, müzik yolculuğuna yeni başlayanlar için olduğu kadar, deneyimli müzisyenler için de …
Sıfırdan Enstrüman Öğrenmek: Müzikal Yolculuğunuza Başlama Rehberi Sıfırdan Enstrüman Öğrenmenin Mümkün Olduğunu Keşfedin Sıfırdan enstrüman öğrenilir mi sorusu, müzik dünyasına adım atmak isteyen birçok kişinin aklını kurcalar. İyi haber şu ki, evet, sıfırdan enstrüman öğrenmek mümkündür! Herkes bir zamanlar başlangıç …
Gitarda Parmak Egzersizleri: Müzikal Ustalığın Anahtarı Parmak Egzersizlerinin Önemi Gitar çalmak, sadece melodileri seslendirmekten ibaret değildir. Gerçek bir gitar virtüözü olmak için, parmakların çevikliği ve gücü hayati önem taşır. Peki, gitarda parmak egzersizleri neden yapılır? Bu soru, gitar eğitiminin temelini …