Müzik Bölümü Yetenek Sınav Soruları | 4 Aşamada Bu İşi Bitir
- Gönderen Kerem Özütemiz
- Kategoriler Blog
- Tarih
Yazı Konu Başlıkları
ToggleMüzik Bölümü Yetenek Sınav Soruları
Müzik okullarına girmek, iyi bir sanatçı olmak istiyorsanız sınava yönelik çalışmalar yapmanız gerekmektedir.
Genel olarak müzik bölümü yetenek sınavları birkaç aşamadan oluşur. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda müzik okulları yetenek sınav soruları ve aşamaları hakkında kısa bilgiler vereceğiz.
Müzik Bölümü Yetenek Sınav Soruları | Nereden Başlamak Gerekli?
Jüri tarafından her sene benzer seviyede sorular sorulsa da girmek istediğiniz okula ait ön hazırlık yapmanız gerekebilir. Müzik bölümü yetenek sınav sorularına çalışmaya başlamadan önce;
- İnternette, geçtiğimiz yıllarda o jüri tarafından sorulan sorular hakkında çeşitli forumlarda başlık açılıp açılmadığına bakabilirsiniz
- İstediğiniz okulda okuyan ya da daha önce sınavlarına katılmış kişilerin tecrübelerini sorabilirsiniz.
Normalde okullar sınav yönetmeliklerini açıkladığında bu bilgiler yazar. Örneğin gitar çalıyorsunuz ve konservatuvara girmek istiyorsunuz. Açıklanan yönetmelikte sizin en az hangi seviyede eser çalmanız gerektiği ya da belirtildiyse ilgili parçayı hazırlayıp getirmeniz istenir.
Bunun yanı sıra sınav aşamaları hakkında da bilgi verilir. Bu tarz konular tahmin edebileceğiniz üzere oldukça hassas konular o yüzden istediğiniz okullar için hem ciddi bir çalışma yapmalısınız hem de ön araştırma içerisine girmelisiniz.
Müzik Bölümü Yetenek Sınav Soruları ve Sınav Aşamaları
Az öncede belirttiğimiz üzere temel olarak ilerleyen bir sınav aşama sistemi vardır. Müzik bölümü yetenek sınav soruları ve sınav aşamaları şu şekilde ilerler;
- İşitme
- Dikte
- Melodi tekrarı
- Eser sunumu
Müzik bölümü yetenek sınav soruları | İşitme
İşitme aşaması genelde tek ses, çift ses, üç ses, dört ses gibi kavramlar sorulabilir.
Tabi ki sizleri şaşırtmak ya da aday başvurusu çok fazla ve sadece iyi olanlar alınmak isteniyorsa burada çeşitli oyunlar denenebilir.
Örneğin tek sesleri rahat bir şekilde verdiniz. Ardından çift ses ve üç ses karşınıza çıkar. Burada akorları size temel formlarda sormak zorunda değiller. Yani piyanodan do majör basıldığında (do-mi-sol) seslerini çalışmış olabilirsiniz ancak çevrim akor olarak da basılabilir. Yani mi-sol-do (C/E) gibi. Bu tarz durumlarda aynı akor olmasına rağmen hissiyat ve duyum çok farklıdır.
Sizlere tavsiyemiz tek sesleri iyice çalıştıktan sonra akorlara geçmeden uzun bir süre aralıkları öğrenmeniz olacaktır. Aralıkları anlamak, sesler arasındaki ilişkiyi sağlıklı kurmak bu aşamada işinizi kolaylaştıracaktır.
Müzik bölümü yetenek sınav soruları | Dikte
Dikte genelde sorulur ancak bazı okullarda da yer almaz.
Dikte dediğimiz şey size piyanodan kısa bir melodi çalınır. Ardından kulağınızda tutmanız için temel bir ses verilir.
Siz bu ses üzerinden duyduğunuz eseri kağıt üzerinde doğru nota değerleri ve ölçü kavramları ile ifade edersiniz.
Müzik bölümü yetenek sınav soruları | Melodi Tekrarı
Melodi tekrarı kısmında ise size bir ezgi çalınır. Ardından bu ezgiyi doğru nota ve tınılar ile na na na şeklinde söylemeniz istenir.
Müzik bölümü yetenek sınav soruları | Eser Sunumu
Eser sunumu genellikle 2.aşamada karşınıza çıkar. Yani birinci aşama bittikten sonra geçen adaylar açıklanır ardından ikinci aşama için belirlenen gün ve saatte adayların performans sunması istenir.
Enstrümanistler için sınav yönetmeliklerinde açıklanan parçalar veya ona denk parçalar, şan sanatçıları için örnek arya ya da diğer performansların sunulması gerekmektedir.
Müzik bölümü yetenek sınav soruları ve sınav aşamaları hakkında sizlere aktarabileceklerimiz bu kadar. Oldukça disiplin ve düzenli çalışma isteyen bir süreç sizleri bekliyor olacak.
İzmir müzik kursları ile ister fiziksel ister online dersler ile kendini geliştir!
Aşağıdaki iletişim yolları ile bize ulaşabilirsiniz!
Şunları da sevebilirsiniz
Enstrüman Çalmak için Müzik Teorisi Gerekli mi? Kapsamlı Bir İnceleme Müzik dünyasına adım atan herkesin aklında muhtemelen bu soru vardır: Enstrüman çalmak için müzik teorisi gerekli mi? Bu soru, müzik yolculuğuna yeni başlayanlar için olduğu kadar, deneyimli müzisyenler için de …
Sıfırdan Enstrüman Öğrenmek: Müzikal Yolculuğunuza Başlama Rehberi Sıfırdan Enstrüman Öğrenmenin Mümkün Olduğunu Keşfedin Sıfırdan enstrüman öğrenilir mi sorusu, müzik dünyasına adım atmak isteyen birçok kişinin aklını kurcalar. İyi haber şu ki, evet, sıfırdan enstrüman öğrenmek mümkündür! Herkes bir zamanlar başlangıç …
Gitarda Parmak Egzersizleri: Müzikal Ustalığın Anahtarı Parmak Egzersizlerinin Önemi Gitar çalmak, sadece melodileri seslendirmekten ibaret değildir. Gerçek bir gitar virtüözü olmak için, parmakların çevikliği ve gücü hayati önem taşır. Peki, gitarda parmak egzersizleri neden yapılır? Bu soru, gitar eğitiminin temelini …